Veoma aktuelan deo naše ponude predstavlja oprema za navodnjavanje. Pomoću solarnih panela i solarne vodene pumpe možete jednostavno i besplatno navodnjavati vaše kulture i time višestruko povećati prinose. Sisteme realno prilagodjavama u skladu sa Vašim potrebama i uslovima na terenu uz sistem za nadgledanje i daljinsku kontrolu navodnjavanja.

Kako nabaviti solarno navodnjavanje

TOPSOLAR je uvoznik i distributer solarnih pumpi nemačke kompanije Lorentz za Srbiju i BiH.

Lorentz solarne pumpe karakteriše dug radni vijek, pouzdanost i jednostavnost upotrebe. Funkcionišu i pri veoma malom osvjetljenju (npr. po kiši, ili kad je oblačno) i mogu se kontrolisati i podešavati daljinski, preko Bluetooth Android aplikacije. Takođe, sistem dolazi sa oznakom SMART što znači da se lako integriše sa drugim sistemima – navodi Miroslav Mićić dodajući da TOP SOLAR kombinuje različite SMART sisteme u jedan energetski sistem prema željama i potrebama korisnika.

Kada je reč o cenama, solarni sistemi već dugo imaju niske cene, pa je nabavka, kaže, postala vrlo prihvatljiva za poljoprivrednike, naročito ako se uzme u obzir da je moguće dobiti i finansiske podsticaje države za njihovu nabavku.

– Cene se kreću od 3.000 EUR pa naviše, u zavisnosti od modela, a svaki pumpni sistem se projektuje posebno. Konstrukcija sistema zavisi najviše od nivoa vode u bunaru, željenog pritiska u sistemu i potrebne dnevne količine vode, a neko relano vreme za povrata investicije je između tri i četiri godine.